Ontdek hoe 70% van Vlaamse woningen klaar is voor een warmtepomp. De VEKA-tool biedt inzicht en advies voor duurzame verwarming met een focus op energieprestatiecertificaat en isolatiegraad.

70 procent Vlaamse woningen gereed voor warmtepomp dankzij VEKA-tool

70 procent Vlaamse woningen klaar voor warmtepomp door VEKA-testtool

Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap is er vaak onduidelijkheid bij Vlamingen over de geschiktheid van hun woning voor een warmtepomp, ondanks dat dit de verwarmingsmethode van de toekomst wordt genoemd.

Warmtepompklaarheid van Vlaamse woningen

Energieprestatiecertificaten als basis

De VEKA-tool “Warmtepompklaar” biedt huiseigenaren inzicht in de duurzaamheid van hun woning voor warmtepompgebruik. Uit energieprestatiecertificaten ingediend de afgelopen twee jaar blijkt dat 35 procent van de eengezinswoningen direct klaar is voor een warmtepomp, terwijl 33 procent een hybride warmtepomp kan installeren zonder ingrijpende aanpassingen. Appartementen zijn in theorie voor 76 procent warmtepompklaar.

Lagetemperatuurverwarming en isolatiegraad

Studie naar haalbaarheid van verwarmingsmethoden

Een onderzoek door VEKA en VITO/EnergyVille heeft bepaald vanaf welke isolatiegraad een woning lager verwarmd kan worden, essentieel voor warmtepompen. De toolbaseert zich op de isolatiegraad en warmtevraag, en benadrukt welke typen warmtepompen geschikt zijn per situatie en welk effect dit heeft op het energieprestatiecertificaat.

Advies over warmtepompen voor woningen en appartementen

Aangepaste oplossingen en installatiewerkzaamheden

Huiseigenaren en appartementenvereisten vereisen vaak verschillende benaderingen. Voor appartementen is vaak een gemeenschappelijke oplossing wenselijk. De VEKA-tool geeft gedetailleerd advies over installatiemogelijkheden, inclusief kosten en benodigde aanpassingen, met als doel een lager energieverbruik en betere milieu-impact.

Ondersteuning en financiering

Beschikbaarheid van installateurs en overheidssubsidies

Om optimale installatie en advies te verzekeren, kunnen huiseigenaren terecht bij Ć©Ć©n van de 2400 gecertificeerde installateurs. De Vlaamse overheid biedt bovendien subsidies voor warmtepompen, waarbij de hoogte afhankelijk is van zowel het inkomen als het geĆÆnstalleerde type warmtepomp.

Meest gestelde vragen:

Wat is het voordeel van een hybride warmtepomp?

Answer: Een hybride warmtepomp combineert veelzijdigheid en efficiƫnt energiegebruik, wat voor veel Vlaamse woningen een voordeel oplevert in situaties van extra isolatiebehoefte.

Hoe werkt de subsidie voor warmtepompen?

Answer: De subsidie is afhankelijk van persoonlijke factoren zoals inkomen en type woning, en verlaagt de kosten op lange termijn voor eigenaren die investeren in duurzame verwarmingsopties.

Slotgedachte over warmtepompen in Vlaamse woningen:

Conclusie: VEKA’s testtool wijst op aanzienlijke mogelijkheden voor warmtepompen in Vlaamse huizen, met gepersonaliseerd advies over installatie en stimulans door beschikbare subsidies. Dit speelt in op de wens naar duurzame energieoplossingen en kan helpen brede adoptie in de regio te verbeteren.

Stap 1 van 4

Selecteer uw gewenste categorie
Schatting jaarlijks verbruik(Vereist)

LAATSTE NIEUWS