IEA-rapport: Trendbreuk in batterijproductie met 350 gigawattuur minder capaciteit
Het recente rapport Energy Technology Perspectives 2024 van het Internationaal Energieagentschap (IEA) biedt een diepgaand inzicht in de toekomst van opkomende technologieƫn zoals de batterijproductie. Het rapport richt zich op zonne-energie, windenergie, elektrische voertuigen, batterijtechnologie, brandstofcellen en warmtepompen. Dit jaar zijn er al aanzienlijke wijzigingen geconstateerd, met name in de batterijproductiecapaciteit. Het IEA-rapport belicht vooral het fenomeen waarbij geplande producentieschalen voor batterijen wereldwijd aanzienlijk worden bijgesteld.
Wereldwijde investeringen in schone energietechnologie
235 miljard dollar investeringen
Volgens IEA-onderzoekers zijn de wereldwijde investeringen in schone energietechnologie in 2023 met 50 procent gestegen tot 235 miljard dollar. Van deze investeringen ging 80 procent naar zonnepanelen en batterijen. Elektrische voertuigen genoten nog eens 15 procent van de investeringscake. Ondanks dit aanzienlijke verschil tussen vraag en aanbod, worden voor dit jaar nog steeds investeringen van uiteindelijk 200 miljard dollar voorspeld.
Herziening van uitbreidingsplannen
Impact op batterijproductie en zonne-energiesector
Het eerdere optimisme voor groei in de batterijproductie wordt nu een halt toegeroepen door een cocktail van sterke stijgende economische onzekerheden en dalende winstmarges. Zo zijn bedrijven gedwongen hun grootschalige plannen voor uitbreiding terug te schalen. Dit heeft geleid tot een vermindering van bijna 10 procent in geplande batterijcelcapaciteit van eind 2023 tot het tweede kwartaal van 2024. Evenzo zijn de groeiprognoses voor polysilicium en wafers met een vijfde afgenomen.
Consolidatie in opkomende markten
Gevolgen voor batterijproductie in China en Europa
Terwijl sommige bedrijven overcompensatie ervaren in hun bedrijfsmodellen, worden anderen op natuurlijke wijze geconsolideerd. Zo werd in de eerste helft van 2024 maar liefst 350 gigawattuur aan oorspronkelijk geplande batterijproductiecapaciteit in China voor 2025 geannuleerd. Dit is meer dan de gecombineerde productiecapaciteit in de Europese Unie en de VS van het voorgaande jaar.
Nieuwe initiatieven verfijnen de pijplijn
Ondanks annuleringen blijft China 70 gigawattuur aan nieuwe capaciteit inluiden en vergroot het de capaciteiten van geplande fabrieken. Duitsland komt hier kort op met Europa’s grootste batterijproductieprojectenpijplijn, maar ervaart verliezen samen met een vertraging in projectrealisaties zoals in 2023. Schaalvoordelen en optimalisatie van productieprocessen zijn dus cruciaal om competitief te blijven in de batterijproductiemarkt.
Meest gestelde vragen:
Waarom wordt er momenteel zoveel capaciteit geannuleerd?
Antwoord: Hoge economische onzekerheden en dalende winstmarges dwingen bedrijven om hun uitbreidingsplannen te herzien, wat resulteert in geannuleerde productieverhogingen.
Welke landen domineren de batterijproductie?
Antwoord: China blijft een uitschieter vanwege de lagere productiekosten, terwijl Europa en de VS aanzienlijk hogere productiekosten rekenen.
Wat is de toekomstverwachting voor de schone energietechnologie?
Antwoord: Met talrijke projecten in de pijplijn wordt verwacht dat zowel zonne-energiesectoren als batterijtechnologieƫn zullen blijven groeien, ondanks recente tegenwind.
Conclusie: Toekomstbepalende stappen in een dynamische markt
De schone energietechnologiesector ondergaat een dynamische verandering door economische factoren en technologische innovatie. Terwijl investeringen en productietechnieken zich aanpassen, blijft de batterijproductie bijzonder gevoelig voor wereldwijde trends en marktveranderingen. Deze ontwikkelingen onderstrepen het belang van strategische planning en aanpassing binnen de batterijproductieketen, met als doel duurzaamheid en concurrentievermogen te waarborgen.