Europese CO2-uitstoot daalt met 8,3% dankzij hernieuwbare energie in de EU
In 2023 heeft de Europese Unie een indrukwekkende daling van 8,3% in broeikasgasemissies gerealiseerd, de grootste jaarlijkse daling in decennia. Deze recorddaling is vooral te danken aan de toename van hernieuwbare energie in de EU, zoals zonnepanelen en windenergie. De netto-uitstoot van broeikasgassen ligt inmiddels 37% onder het niveau van 1990, terwijl het bbp sinds die tijd met 68% is gegroeid. Dit toont aan dat economische groei kan samengaan met een vermindering van emissies.
Belangrijke sectorale verschuivingen
Hernieuwbare energie opmars
In 2023 heeft hernieuwbare energie in de EU 44,7% bijgedragen aan de elektriciteitsproductie, wat betekent dat deze bronnen voor het eerst fossiele brandstoffen (32,5%) overtroffen. De EU verwelkomde maar liefst 55,9 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit en 16,2 gigawatt aan windenergie, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2022.
- Zonne-energiecapaciteit: 55,9 gigawatt in 2023
- Windenergie: 16,2 gigawatt in 2023
- Vergelijking 2022: 41,3 gigawatt zonne-energie, 15,6 gigawatt windenergie
Economische groei en emissiereductie
Ondanks de significante reductie in broeikasgassen, groeit de Europese economie door. Deze ontkoppeling van emissies en economische groei is cruciaal in het aanpakken van klimaatverandering. Sectoraal gezien zijn de emissies van installaties onder het EU Emissions Trading System (ETS) gedaald met 16,5% en de uitstoot uit gebouwensector met 5,5%.
Klimaatverandering aanpakken en internationale leiderschap
De EU blijft investeren in klimaatmaatregelen met een geĆ«ngageerde rol bij internationale klimaattoppen. Met een budget van ā¬658 miljard voor groene investeringen en leiderschap tijdens COP29, streeft de EU ernaar om ambitieus te zijn op het wereldtoneel.
Meest gestelde vragen:
Wat zijn de doelen van de EU voor 2030?
De EU streeft naar een minimale reductie van 55% in emissies tegen 2030.
Hoe draagt hernieuwbare energie bij aan emissiereductie?
Door de grootschalige inzet van zonne- en windenergie is de uitstoot uit elektriciteitsproductie en verwarming met 24% gedaald.
De wortel van verandering: van hernieuwbare energie naar een duurzame toekomst
De resultaten in de EU illustreren dat inzetten op hernieuwbare energie in de EU leidt tot aanzienlijke winst voor zowel milieu als economie. Vernieuwen en investeren in technologiesectoren, zoals zonne-energiecapaciteit en windenergie in Europa, blijft een prioriteit. Met de groeiende capaciteit voor hernieuwbare stroombronnen lopen we voorop in de strijd tegen klimaatverandering en broeikasgasemissiereductie, waarmee we niet alleen onze doelstellingen halen maar ook als voorbeeld fungeren voor de rest van de wereld.